Negen over vijf

Als ik vroeger mijn vader voor gek verklaarde omdat hij steevast om zes uur wakker was (ook op zondag), zei hij: “Je kunt nog lang genoeg dood zijn.”

Ik heb ‘m inmiddels overtroffen.

Er gaat geen dag voorbij of ik ben om negen over vijf wakker.

Of eerder.

Dan beginnen de radertjes in mijn hoofd meteen te draaien en kan ik kiezen tussen woelen in bed en proberen door te slapen of opstaan en aan de slag gaan.

Ik kies steevast het laatste.

“Veel gedaan vandaag” vind ik nou eenmaal fijner dan “Uuuuuuuuren wakker gelegen”.

Ben ik dan raar?

 

2 thoughts on “Negen over vijf

 1. Tuurlijk is dat raar. Hetzelfde euvel treft ook mijzelf, maar dan twee, soms drie uur later. Mijn vader stond ook zo vroeg op, vaak nog eerder dan jij. Hij bond zijn koffer met handel en kladje (uitklapbaar tafeltje)) achter op zijn fiets, reed naar het station en nam daar de trein naar – zeg eens wat – Maastricht of Groningen. Mijn vader was standwerker, een van het ouderwetse slag. Zijn handel bestond uit scheermesjes, de andere keer uit zelfgebrouwen likdoornteintuur, brillenstiftjes, dan weet goedkope balpennen Elke dag moest hij pezen voor zijn gezin. Als het regende of erg koud was, of als hij op de markt werd uitgeloot, verdiende hij niets. Dan aten we die dag en als we pech hadden ook de dag(en) erop boterhmmen met suiker. Totdat het weer bijtrok en de mensen het leuk vonden om zijn ‘stand’ mee te maken. Mijn ooms, zijn collega’s’, heetten Manus Querido, Manie Moffie, Loetje Lap. Ook de vader van Leon de Winter was zo’n standwerkersnomade.
  Mijn vader (1919) zat in de bajes (knullige valsemunterij) toen Rotterdam werd gebombardeerd. De bommen vielen, de muren klapten om en zo kon hij met zijn pisemmer als beschermende helm over zijn hoofd naar buiten.om de rest van de oorlog uit handen van de Duitsers proberen te blijven. Ze waren allemaal gek, mijn ooms, mijn moeder en die ouwe. Echt door het leven getekend. Maar o, wat hield ik van ze. Vooral ook van de zondagen, althans als hij de zaterdag ervoor wat geld geld had verdiend en ik gemberbolussen en matzes mocht kopen bij Mouwrs aan de Gedempte Gracht. Die matzes bestrooifen we met suiker, maar dat was juist lux inplaats van die ‘boterhammen met armoe’ die we doordeweeks geregeld aten.
  God hebbe hun ziel. Dat het de komende tijd goed mag gaan met de Gele Hesjes. En met jou en heel veel anderen die zich voor de goede zaak inzetten en zich door niemand in de maling laten nemen.
  Natuurlijk is dat vroege opstaan dat je van je vader hebt raar. Raar maar waar… En nodig…
  Misschien dat, als ik zaterdag niet ((in mijn hele hesje) roeien moet, ik meeloop over de Erasmusbrug… Fijne dag Jan.

   
 2. Maar hoe laat ga je dan slapen, vraag ik me af? Want bij mij zou in dat geval om 22 uur het licht uit gaan…

   

Comments are closed.